Hoe hou je de binnenlucht in je woning gezond? - Filter&Co

Hoe hou je de binnenlucht in je woning gezond?

Er is de afgelopen twee jaar veel gezegd en geschreven over een gezond binnenklimaat. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet enkel belangrijk is in tijden van een pandemie. Het is een dagelijkse kwestie. Je wil geen woning die je ziek maakt. Bij Filter&Co kunnen we je daarbij helpen.

Binnenluchtverontreiniging

Een ongezond binnenklimaat? Je hebt het vaak zonder dat je het weet. De oorzaken daarvoor liggen in producten en stoffen waarmee je dagelijks in aanraking komt. Die binnenluchtverontreiniging ontstaat wanneer een combinatie van die stoffen en producten een hoog percentage bereikt. We lijsten hieronder op over welke stoffen het gaat.

1. Vluchtige Organische Stoffen (VOS)

VOS zijn vluchtige of snel verdampende producten zoals verf en schoonmaakmiddel. Je vindt ze echter ook in bouwmaterialen en zelfs meubelen of decoratie-items. Denken we aan tapijten en zetels. Ze zijn overal – zowel binnen als buiten. Maar het is vanzelfsprekend dat het percentage ervan hoger ligt in een woning of klaslokaal dan in een buitenomgeving.

2. Fijnstof

Deze vorm van luchtverontreiniging bestaat uit zeer kleine deeltjes die soms wel en soms niet zichtbaar zijn. Verwarmingssystemen bijvoorbeeld geven fijnstof af.

3. Koolstofdioxide (CO2)

CO2 wordt in de winter vaak ‘de stille dood’ genoemd. Je kan het namelijk niet zien of ruiken, maar een te hoog percentage in een ruimte kan dodelijk zijn. Standaard is een hoeveelheid van 400 ppm (deeltjes per miljoen) OK. Alles wat daarboven ligt, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Als je bijvoorbeeld 1000 ppm in een ruimte bereikt, kan je last hebben van hoofdpijn en slaperigheid.

De gevolgen voor jouw gezondheid

Je kon het al lezen: binnenluchtverontreiniging kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid. De mate waarin je klachten ervaart, is afhankelijk van bepaalde factoren.

 • De aard van het product
 • De hoeveelheid VOS of andere stoffen die jouw lichaam heeft opgenomen
 • De blootstellingsduur

 Enkele van de gezondheidsklachten die je kan ervaren, zijn:

 • Irritatie van de luchtwegen, ogen en slijmvliezen
 • Ademhalingsproblemen
 • Hartklachten

Hoe voorkom je een ongezond binnenklimaat?

Gelukkig kan je deze klachten voorkomen. We lijsten de belangrijkste maatregelen voor je op. 

 1. Verlucht je woning grondig. Zeker tijdens bouw- of renovatiewerken.
 2. Beperk het gebruik van binnenhuisparfums en geurverfrissers. Ze ruiken inderdaad overheerlijk maar bevatten tal van VOS.
 3. Bewaar geen producten op basis van oplosmiddelen (zoals verf) in leefruimtes.
 4. Installeer het juiste ventilatiesysteem in je woning.
  Zo voorkom je vochtophopingen die tot schimmelvorming kunnen leiding en verlaag je de gas- en deeltjesconcentratie in je woning. Belangrijk hierbij is dat het systeem correct en vooral frequent onderhouden wordt. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig vervangen van de filters. En bij dat laatste helpen wij bij Filter&Co je, samen met onze partners, met plezier.

Contacteer ons!

Terug naar blog