Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in je huis? - Filter&Co

Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in je huis?

Sinds 2006 is ventilatie in een nieuwbouw- of renovatiewoning verplicht. Ventilatie en verluchting zijn cruciaal om de binnenlucht gezond te houden. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat verse lucht doorheen alle ruimtes van de woning gaat en zo de vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd.

In woningen vind je meestal deze 2 soorten ventilatiesystemen: systeem C en balansventilatie met warmterecuperatie D.
D-systemen bevatten filters om ervoor te zorgen dat fijne deeltjes in de lucht niet in de woning geraken. Maar hoe onderhoud je deze systemen nu het best?

1. Ventilatieroosters

Maak er een gewoonte van om de roosters elke maand te controleren, zo kan je eenvoudig bijhouden of ze snel vuil worden.
Daarnaast maak je de roosters best om de maand schoon met een stofzuiger om de optimale werking van je filters te waarborgen.
Sluit de roosters nooit, dit houdt de verse lucht tegen en zorgt voor ophopingen van vuil.

2. Mechanische systemen

Een mechanisch ventilatiesysteem reinig je doorgaans om de maand (maximum 3). Deze systemen hebben een jaarlijks tot driejaarlijks een groot onderhoud nodig. Dit laat je best doen door een ervaren onderhoudsfirma. Een installateur zal dan ook de installatie inspecteren, controleren en reinigen. Naar gewoonte vervang je om de 6 maand de filters in je ventilatiesysteem. Dit zorgt voor een optimale werking van je systeem en heb je geen energieverlies.

 

Heb je vragen over je ventilatiesysteem of filters?
Neem dan vrijblijvend contact op!


 

Terug naar blog