Waar komt hooikoorts vandaan? - Filter&Co

Waar komt hooikoorts vandaan?

Begin je meer last te krijgen van niesbuien, een verstopte neus en jeukende ogen? Dan is het pollenseizoen weer aangebroken. Als je veel van deze symptomen hebt, ben je waarschijnlijk allergisch voor pollen van grassen, bomen en/of kruiden. Deze reactie wordt ook wel "hooikoorts" genoemd.

De keerzijde van het mooie weer is dat er veel meer pollen in de lucht hangen dan gewoonlijk. Mensen die allergisch zijn voor deze pollen zullen hier dus meer last van krijgen. Om jezelf tegen deze allergie te beschermen, kan je verschillende maatregelen nemen. De bekendste zijn: medicatie nemen en blootstelling vermijden. Om blootstelling in huis te vermijden, kan Filter&co je helpen. Door de juiste filters in je ventilatiesysteem te gebruiken, geef je de pollen geen kans om je huis binnen te dringen. 

Wat is hooikoorts precies?

‘Hooikoorts’ is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische reacties te beschrijven maar de correcte naam is allergische rinitis. De klachten die bij hooikoorts voorkomen (niezen, loopneus of verstopte neus etc.) lijken erg op de klachten die je ook hebt bij een verkoudheid..

Als je een heftige reactie krijgt in contact met bepaalde stoffen, kan je spreken van een allergie. De betreffende stoffen worden allergenen genoemd. De bekendste allergenen zijn gras- en boompollen, huisstofmijt en soorten voedsel waar mensen een reactie van kunnen krijgen.

Op zich zijn allergenen onschuldige stoffen, alleen reageren sommige mensen daar niet goed op. Dit komt doordat hun afweersysteem deze stoffen als schadelijk ziet. Het gevolg zijn de kwalijke allergische reacties.

De allergische reacties aan de luchtwegen ontstaan na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die in de lucht rondzweven. De allergische reacties die hierop volgen noemen we “hooikoorts”. In Europa heeft 1 op de 8 mensen hier last van.

Wanneer is het de periode van hooikoorts?

De periode waarin hooikoorts vaak het ergste is, is afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je een allergische reactie op krijgt. Vaak bloeien deze tussen februari en september. Tijdens die periode is de kans dat je last gaat hebben het grootst. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

Hoe kan je met onze Filter&Co filters jouw voorzorgen nemen?

Hoe kunnen wij de pollen helpen tegenhouden? 

Het belangrijkste dat je kan doen, is de allergenen vermijden. Maar het niet in contact komen met stuifmeel van grassen en bomen dat door de lucht verspreid wordt, is natuurlijk niet mogelijk. We kunnen je echter enkele adviezen om blootstelling te vermijden geven.

  • Zoek de correcte luchtfilters voor jouw ventilatiesysteem. Wij produceren filters die tot 90% van de pollen en fijnstof uit de binnenkomende lucht halen. Deze filters helpen ook tegen fijn stof en zijn aanraders voor wie in of dichtbij een drukke straat of industriegebied woont. 
  • Vervang deze luchtfilters op regelmatige basis. Zo verklein je de kans dat pollen jouw huis binnendringen. Doe dit zeker voor de start van het pollenseizoen en erna. 
  • Mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt, hebben sowieso baat bij een goed ventilatiesysteem. Het vermindert namelijk de hoeveelheid huisstofmijt in jouw woning. 
Terug naar blog